Kirjat

Kehityksen esteitä voittamassa – lasten psykoanalyyttisen hoidon mahdollisuuksista

Vain tilaajilla on pääsy tämän artikkelin täysversioon.

Kirjaudu sisään tai klikkaa tästä tilaamaan Psykologia-lehti.

Jos olet jo tilaaja, rekisteröidy tästä.

Christel Airas (toim.): Minuutta etsimässä – kuusi tapauskertomusta suomalaisesta lapsi- ja nuorisoanalyysista. Kustannusosakeyhtiö Teos, 2022.

Suomalaiset lapsi- ja nuorisopsykoanalyytikot Christel Airas, Elisabeth Haapatalo, Merja Kaleva, Leena Linna-Koskela, Mervi-Marja Mero, Inkeri Suominen ja Maarit Veikkolainen ovat tehneet suuren ja tärkeän työn kirjoittaessaan Christel Airaksen toimittaman teoksen suomalaisten lasten ja nuorten psykoanalyyseista.

Sigmund Freudin (1856–1939) luoman psykoanalyyttisen teorian ja käytännön voi sanoa olevan kaiken nykyisen psykoterapeuttisen hoidon taustalla. Freud itse oli neurologi, mutta kiinnostui ihmisen mielestä ja sen kerroksellisuudesta. Hän loi hoidon, jossa korostus oli ihmismielen moniulotteisuudessa jakautumisessa tiedostettuun ja tiedostamattomaan puoleen. Tiedostamattoman puolen ymmärtämiseksi hoidossa korostettiin tiiviin kontaktin merkitystä. Myös muilla hoitoon liittyvillä seikoilla kuten analyysisohvan käytöllä (katsekontaktin vähentämiseen liittyen) pyrittiin luomaan otolliset olosuhteet ihmismielen tiedostamattoman puolen jonkinlaiseen ymmärtämiseen. Potilaan kanssa tavattiin vähintään neljä kertaa viikossa, ja hoitojen pituus vaihteli hyvinkin lyhyistä ajanjaksoista vuosiin.

Vain tilaajilla on pääsy tämän artikkelin täysversioon.

Kirjaudu sisään tai klikkaa tästä tilaamaan Psykologia-lehti.

Jos olet jo tilaaja, rekisteröidy tästä.