Maanantaiblogi

V*tutuskäyrä alas!

”Haluatko hallita v-käyrääsi?” ja ”Luuletko sinä …. että raha tekee onnelliseksi?” on kaikunut Ylen kanavilla viime viikkoina, kun katsojia on houkuteltu Elämä pelissä – sarjan kolmannen  tuotantokauden nettisivuille testaamaan V-indeksiään ja osallistumaan tekijöiden mukaan maailman suurimpaan ihmiskokeeseen: suomalaisten v-käyrän laskemiseen.

Sarjan juontajat ja pääjuttu on tuttu jo aikaisemmilta vuosilta: viisi julkisuuden henkilöä on suostunut ohjelmaan valmennettavaksi sietämään paremmin elämän takaiskuja ja kohentamaan terveyttään. Uutta on kahdeksan viikon valmennusohjelma kaikille halukkaille, jotka ovat käyneet tekemässä testin ja haluavat mukaan valmennukseen. Sarjan v*tutuksen asiantuntija Ruben Stiller kuuluu tähän porukkaan ja saa sähköpostiinsa 8 viikon ajan ohjeita, miten hallita ärsyyntymistä. Ja minä.

Houkuttelin perjantaina myös poikaani testaamaan oman V-indeksinsä. 23-vuotias ärsyyntyi jo testistä. ”Katsot televisiota ja tulee sähkökatkos” sanottiin testissä. ”Mutta enhän mä kato tv:tä ja kestääkö se nyt minuutin vai tunnin, mistä mä tiedän.” Pienellä avustuksella ja kauniilla pyynnöillä testi tuli kuitenkin tehtyä ja V-indeksi jäi selvästi alle suomalaisten keskiarvon (21) alle kymmeneen. Lauantaina olimme luvanneet  hakea poikamme ja viedä hänet sählyturnaukseen. Lähtö oli pahasti myöhästynyt ja olimme hakemassa vasta, kun ottelun alkuun oli 20 minuuttia. Muita puheenaiheita ei matkalla ollut kuin myöhästyminen ja eikö voisi ajaa nopeammin. Onneksi ehdimme ajoissa. Kun sunnuntaina soitin kysyäkseni lupaa jutun kertomiseen, kysäisin myös, kuinka kauan harmistus oli kestänyt. Se oli haihtunut ilmaan heti, kun nuori mies oli noussut autosta. Ja ei häntä olisi kuulemma edes ärsyttänyt, jos myöhästymisellemme ei olisi voinut mitään.

V-indeksi jää pieneksi, kun harmistus kestää vain hetken. Nuorta miestä saa ärsyttää, jos harmitukset menevät ja tulevat. V-käyrä on korkealla, jos samat asiat ärsyttävät koko ajan ja jos asioitakin on monta. Jo Elämä pelissä- sarjan testi kertoo tekijälleen monta asiaa. Tunteilla on kesto ja sillä, miten kauan ne kestävät, on merkitystä. Lisäksi on myös oma valinta olla ärsyyntynyt.

Eilen Elämä pelissä -sarja sai mukavan aloituksen ja ajatus maailman suurimmasta ihmiskokeesta eli suomalaisten v-käyrän laskemisesta on hieno. Jo yli 14 000 suomalaista odottaa viikottaisia ohjeita ärsytyksen tai jonkun muun harmin hallintaan Rubenin ja minun kanssani. Ja lopuksi tehdään tietysti uusintatesti ja tammikuun tv-lähetyksissä katsotaan, miten kävi suomalaisille ja viidelle valmennettavalle. Tähän loppuun ei voi kuin todeta APA:n mainion psykoterapiavideontapaan: Kokeile, ei haittavaikutuksia.