Maanantaiblogi

Seuraa psykologiaa

Viime viikolla uusiin psykologian tutkimuksiin perehtyi Turussa Psykologia 2012 -kongressissa noin 600 psykologia. Useissa puheenvuoroissa kävi ilmi, että oman tutkimusalan seuraaminen on välttämätöntä, jotta toimiminen kentällä perustuisi näyttöön eikä mutuun. Tietoa on valtavasti, onneksi verkosta löytyy oiva lähde seurata psykologiatiedettä maailmalla.

Association for Psychological Science (APS) julkaisee useita lehtiä, joissa keskitytään niin yksittäisiin tutkimuksiin kuin laajoihin ja käytännönläheisiin katsauksiin. Psychological Science -lehdestä löytyy tieteellisiä artikkeleita, esimerkiksi työmuistikapasiteetin yhteys ajatusten harhailemiseen oli yksi kesän aiheita. Current Directions in Psychological Science -lehti puolestaan julkaisee katsauksia myös muille lukijoille kuin alan tutkijoille, esimerkiksi oheismateriaaliksi opintoihin. Tänä vuonna pohdittiin tutkimuksen valossa muun muassa mitä hyötyä on irrottautua työn ajattelemisesta vapaa-aikanaan.

Psychological Science in the Public Interest puolestaan julkaisee katsauksia, joiden aiheet kiinnostavat suurta yleisöä. Toukokuun ensimmäisessä blogissa viittasinkin kyseisen lehden artikkeliin nettideittailusta. APS:n lehtiperheeseen kuuluu myös Perspectives on Psychological Science, jossa on tietoa joka makuun: provokatiivisia raportteja, laajoja katsauksia, tutkimusohjelmien esittelyjä ja kirja-arvioita. Uusimpana tulokkaana Clinical Psychological Science pureutuu kliinisen kentän tutkimuksiin ja näkökulmiin.

Verkkosivulta on pääsy paitsi artikkeleihin, myös tunnettujen tieteentekijöiden esittelyihin. Heistä muutaman kohdalla löytyy pitkä videohaastattelu, jonka avulla pääsee tutustumaan tarkemmin tutkijaan ja tutkimuksen taustoihin.

Psychological Science -lehdet verkossa

Tutkijaesittelyt ja haastattelut verkossa