Maanantaiblogi

Viksua

Viksu on Suomen Akatemian tiedekilpailu lukiolaisille ja sen vuoden 2011 voittajat palkittiin kaksi viikkoa sitten. Tiedekilpailun tarkoitus on lisätä nuorten kiinnostusta tieteeseen ja tutkimukseen.

Vuodesta 2006 lähtien kilpailussa on ollut kaksi sarjaa: kansallinen sarja suomalaista ylioppilastutkintoa suorittaville ja kansainvälinen sarja kansainvälistä ylioppilastutkintoa suorittaville. Viksun nettisivuilla kansainvälinen ylioppilastutkinto määritellään IB-tutkinnoksi ja luultavasti kaikki kansainvälisen sarjan työt ovat IB-lukiolaisten tekemiä. IB-tutkintoon kuuluu pakollinen tutkimusessee eli kaikki IB-lukiolaiset tekevät opinnoissaan tutkimuksen, jolla voisi osallistua Viksuun. Tutkimus ei kuulu suomalaiseen ylioppilastutkintoon eikä siihen välttämättä saa ohjausta eikä kannustusta. Niinpä tiedekilpailu jaettiin kahteen sarjaan, jotta myös suomalaista ylioppilastutkintoa suorittavat opiskeljat innostuisivat tutkimuksen tekemisestä.

Psykologian alaan kuuluvat tutkimustyöt ovat menestyneet erityisesti Viksun kansallisessa sarjassa. Vuonna 2011 tosin myös kansainvälisessä sarjassa 2. palkinnon sai psykologinen tutkimus. Muutamissa lukioissa psykologian opettajat ovatkin tehneet hienoa työtä ja psykologian opetussuunnitelmassa on koulukohtainen psykologian syventävä kurssi, jonka aiheena on psykologinen tutkimus. Esimerkiksi vuoden 2008 kansallisessa sarjassa palkittiin kaksi Lahden yhteiskoulun opiskelijaa mainioista psykologian alan tutkimuksista.

Onnittelut kaikille vuoden 2011 Viksukilpailun palkituille! Tämän vuoden Viksututkimukset ovat varmasti jo työn alla, joten hyviä ideoita ja intoa tutkimuksen tekemiseen opiskelijoille ja heidän opettajilleen. Ja kiitokset niille tutkijoille, jotka jaksavat ja haluavat antaa rakentavaa palautetta aloitteville tutkijoille Viksu-kilpailutöiden arvioitsijoina.