Maanantaiblogi

Ruoho on vihreämpää …

Olen viime aikoina käynyt useissa kansainvälisissä monitieteisissä kongresseissa. Viime viikolla istuin Helsingin yliopiston psykologian oppiaineen tieteenpäivässä. On ilo huomata, miten korkeatasoista opetusta ja osaamista Suomesta löytyy!

Psykologian oppiaineen tieteenpäivää on vietetty Helsingissä 80-luvulta alkaen. Jo 90-luvulta lähtien kokopäiväisen tilaisuuden ohjelmaan on kuulunut kutsuluennon lisäksi opiskelijoiden esitelmiä ja postereita, joissa he esittelevät harjoituskursseille tekemiään tutkimuksia.

On upeaa huomata, että suomalaisten psykologian opiskelijoiden tutkimus ja esitykset päihittävät mennen tullen monet kansainväliset monitieteiset kongressit! Meillä psykologeilla on harvinaista osaamista kysymyksissä, jotka koskevat ihmisen toimintaa ja suoriutumista erilaisissa tilanteissa ja tehtävissä. Psykologien erityisin osaaminen liittyy kuitenkin siihen, miten näitä asioita muutetaan mitattavaan muotoon ja miten saadaan luotettavaa tietoa ihmisen käyttäytymisestä.

Käytyäni nyt vuosia monitieteisissä kongresseissa, alan yhä enemmän arvostaa suomalaisten psykologien koulutusta ja psykologitutkijoiden menetelmällistä osaamista. Tieteenpäivässä jälleen kerran jokainen esitys oli sujuva ja pätevä, ja jos tutkimuksessa oli rajoituksia, ne osattiin tunnistaa. Monitieteisissä kansainvälisissä kokouksissa usean päivän aikana vastaan voi tulla vain muutama esitys, joissa kaikki perusasiat ovat kunnossa.

Ei riitä, että tutkimukset ovat hohdokkaita tai myyviä tai kertovat jotakin raflaavaa ihmisen toiminnasta. Hyödyllistä tietoa saadaan vain luotettavilla menetelmillä, ja kun ihmisen tutkimisen perusasiat ovat kunnossa. Hei psykologian opiskelijat, teillä on jo nyt sellaista osaamista, mitä ei millään muulla alalla osata! Ja teidän osaamistanne tarvitaan!

Ensi kerralla lisää tieteenpäivien kutsuluennosta eli "Kertovatko kognitiivisen psykologian tutkimustulokset mitään oikeasta elämästä?"

Sitä odotellessa, vuoden 2014 Helsingin yliopiston psykologian oppiaineen tieteenpäivien ohjelma ja opiskelijoiden harjoitustöiden tiivistelmät täältä.