Maanantaiblogi

Aamu on iltaa rehellisempi

Mihin päivän aikaan kannattaa kerätä tutkimusaineistonsa? Milloin pitää tärkeät kokoukset ja tehdä isot päätökset? Oletkohan huomannut ajatella tätä tärkeää asiaa kalenteriasi täyttäessäsi? No, minä en ole huomannut, mutta koska olen paatunut aamuvirkku ja siksi suosinut aina ja kaikessa tekemisessä aamuja, olen vahingossa tainnut saada ne rehellisemmät vastaukset.

Lokakuun lopussa tutkijat julkaisivat Psychological Science -lehdessä artikkelin päivän ajan vaikutuksesta moraaliin. Kokeellisisssa tutkimuksissa he huomasivat, että ihmiset olivat selvästi taipuvaisempia epärehellisiin vastauksiin iltapäivällä (klo 12-18) kuin aamupäivällä. Toisessa verkossa ympäri Yhdysvaltoja tehdyssä tutkimuksessa tutkittavat lähettivät ne sähköpostit, joissa he väittivät ratkaisseensa ratkaisettomattoman ongelman (ílmeisesti sudokun?), yllättäen iltapäivällä.

Tutkijat selittävät ilmiötä itsekontrollin kulumisella. Erityisesti Bauneister Floridan yliopistosta on tutkinut paljon itsekontrollia ja huomannut, että se on kuin lihas. Sitä siis tarvitsee harjoittaa ja että se väsyy. Meillä ei riitä itsekontrollia moniin sitä vaativiin tehtäviin peräkkäin -välillä on levättävä. Hyvää lepoa ovat esimerkiksi uni ja hätätapauksessa -kun ei vielä ole yö eikä muutenkaan aikaa nukkua – niin esimerkiksi suklaa. Monet opiskelijat esimerkiksi tietävät, että vaativaan tenttiin lukeminen tai esseen kirjoittaminen, sujuu paljon paremmin, kun käden ulottuvilla on mieluisia eväitä.

Itsekontrolli kuluu siis ihan tavallisen päivän aktiviteeteissa. Ja siksi rehellisemmätkin meistä sortuvat valkoisiin valheisiin ja kyllästyvät vaikeisiin tehtäviin helpommin iltapäivällä. Kannattaa muistaa, kun sovit tärkeitä tapaamisia!

Lehdistötiedote artikkelista.