Maanantaiblogi

Ylös, ulos ja liikkumaan

Viime viikolla julkaistiin korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2012. Korkeakouluopiskelijoiden terveyttä on seurattu vuodesta 2000 neljän vuoden välein. Mitä on tapahtunut opiskelijoiden terveydelle viimeisten 12 vuoden aikana? Mitkä ovat opiskelijoiden terveyden trendit?

Ensin hyvät trendit: tupakanpoltto ja alkoholin juominen on vähentynyt ja huumeidenkin käytön kasvu on taittunut. Yksinäisyys on edelleen yleistä korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa, mutta sekin on onneksi vähentynyt.

Huono uutinen oli, että opiskelijoiden, erityisesti nuorten miesten, ylipaino on lisääntynyt. Tutkimuksiin osallistuneista nuorista miehistä 40 %:a oli ylipainoisia ja naisistakin yli 20 %:a. Nuoret miehet eivät kuitenkaan valitettavasti olleet huolissaan ylipainostaan ja nuoret naiset taas  murehtivat painoaan liikaa.

YTHS:n psykologi Marja Kokko kommentoi tutkimuksen tuloksia Ylen uutisissa. Hänen mukaansa opiskelijat viettävät liikaa aikaa tietokoneella ja erityisesti internetissä esim. facebookissa. Viimeisen neljän vuoden aikana tietokoneella vietetty aika olikin kasvanut. Marja Kokon mukaan masentuneisuus näyttää lisäävän internetin käyttöä ja myös lisääntynyt internetin käyttö lisää masentuneisuutta. Päänsärky, niska-ja  hartiaseudun kivut ja väsymys vaivaavat myös liian monia opiskelijoita.

Hyvä ohje opiskelijoille olisikin:” Ylös, ulos ja liikkumaan kavereiden kanssa”. Tietokonetta käytetään jo riittävästi. Opiskelijoita tulisikin ohjata aktiivisesti muihin puuhiin kuin istumaan. Lukion opona toivoisin, että lukion uutta opetussuunnitelmaa ja tuntijakoa suunnitteleva työryhmä perehtyisi tähän tutkimukseen huolellisesti. Lukiolaiset eivät vielä ole yhtä ylipainoisia, masentuneita ja yksinäisiä kuin korkeakouluopiskelijat. Tulevaisuuden korkeakouluopiskelijat näyttävät tarvitsevan elämäänsä ennen kaikkea muita taitoja kuin istuminen ja ruudun tuijottelu.