Maanantaiblogi

Psykologia -lehti julkaisee syksyn 2020 numeroissaan koronapandemiaan käsitteleviä tekstejä. Sosiaalipsykologit Nelli Hankonen, Martela Frank ja Pilvikki Absetz aloittavat keskustelun aiheesta tässä blogissa.

Koronaviruksen vastaisessa taistelussa kansalaisten omat valinnat ja toiminta ovat keskeisessä roolissa. Hallinnon on mahdotonta valvoa, pesevätkö ihmiset käsiään, halailevatko he toisiaan ja pitävätkö he riittävän etäisyyden ruokakaupoissa. Siksi se, kuinka vahvasti meistä jokainen on motivoitunut noudattamaan hallituksen antamia käyttäytymisohjeita, on ratkaisevassa asemassa viruksen leviämisen estämisessä. Toistaiseksi tässä on onnistuttu hyvin ja THL:n edustajat ovat jopa yllättyneet siitä, kuinka tunnollisesti ihmiset ovat ohjeistuksia noudattaneet. Mutta tilanteen jatkuessa pitkään on yhä tärkeämpää, että päättäjät onnistuvat kommunikoimaan rajoitukset ja ohjeistukset tavalla, joka ylläpitää ihmisten omaehtoista motivaatiota ja sitoutumista. Kun ihmiset sisäistävät ohjeet ja sitoutuvat niihin koska kokevat ne itse arvokkaiksi ja tärkeiksi, on todennäköisempää, että he jaksavat myös vapaaehtoisesti noudattaa oikeanlaista käyttäytymistä.

Lue lisää

Maanantaiblogi

Paikka: Helsingin yliopiston päärakennus, Fabianinkadun sisäänkäynti, sali 8

Ohjelma (muutokset mahdollisia)

12.00 Psykologia-lehti 50 vuotta, ja 110 vuotta Arvo Lehtovaaran ja Ohto Oksalan syntymästä (Jarkko Hautamäki)

12.30 Alku aina hankalaa – 60-luku ja psykologian perustavat teemat – ymmärtävä selitys (Juha Manninen)

Lue lisää

Maanantaiblogi

Juhlaseminaari pidetään 12.5.2015 kello 12–16 Helsingin yliopiston päärakennuksessa (Fabianinkadun puoli) salissa 8.

Mukana on päätoimittajia, toimitussihteereitä, toimittajia, kirjoittajia ja lukijoita kaikilta vuosikymmeniltä. Teemana on tieteen, käytännön ja lehden kehitys. Valmistellut puheenvuorot mm. Juha Manninen, Klaus Helkama, Matti Vartiainen, Liisa Hakamies-Blomqvist, Raija-Leena Punamäki, Timo Ruusuvirta sekä Jarkko Hautamäki.

Suomen psykologinen seura ja Psykologia-lehti kutsuvat lehden ystävät tilaisuuteen.

Lue lisää

Maanantaiblogi

Muistatko kun teit lumienkelin ja lunta meni niskaan? Muistatko kun pikkuveli syntyi ja tulit sairaalaan katsomaan häntä? Muisteleminen auttaa muistamaan varhaisia muistoja. Näin toteavat muistitutkija Elaine Reese ja hänen kollegansa Otagon yliopistossa Uudessa-Seelannissa.

Lue lisää

Maanantaiblogi

Viime vuosina on kehitetty huikea määrä erilaisia kaupallisia tuotteita aivojen treenaamiseen. Lukuisat yritykset myyvät harjoitusohjelmia, videopelejä ja aivojumppasovelluksia, joiden väitetään parantavan älykkyyttä ja kognitiivista suorituskykyä ja vaimentavan ikääntymiseen liittyvää kognitiivisen suorituskyvyn laskua. Mutta kannattaako aivotreeniä toivoa joululahjaksi?

Lue lisää

Maanantaiblogi

Mikä piristäisi enemmän kuin hyvän alustuksen kuuleminen kiinnostavasta aiheesta ja sitä seuraava tieteellisesti korkeatasoinen keskustelu kahden henkilön välillä? Tällä viikolla ympäri Suomea on tarjolla useampikin väitöstilaisuus psykologiasta kiinnostuneille.

Lue lisää

Maanantaiblogi

Viime maanantain blogi herätti Psykologia-lehden Facebook-sivulla tärkeän kysymyksen tutkimustulosten käytännön merkityksestä. Kiitos erinomaisesta ja inspiroivasta kysymyksestä! Puheena ollut tutkimustulos viittaa siihen, että viikko ulkoilmaleirillä ilman elektronisia laitteita parantaa taitoa tunnistaa emootioita. Mutta onko käytännön merkitystä sillä, että leirin jälkeen kasvojen emootioiden tunnistamisessa virheet vähenivät noin 4,5 yksikköä, mutta vertailuryhmässä vain 2,5 yksikköä.

Lue lisää

Maanantaiblogi

Aikoinaan pelättiin sarjakuvien ja television katselun huonoa vaikutusta. Viime vuosina on keskusteltu ja tutkittu aktiivisesti, olisiko syytä patistaa lapset tietokoneen, tabletin ja älypuhelimen äärestä luontoon ja ihmisten pariin.

Lue lisää

Maanantaiblogi

"Mitä isot edellä, sitä pienet perässä" - on tuttu sanonta myös suomalaisessa kulttuurissa. Uuden kanadalaisen tutkimuksen mukaan asia ei kuitenkaan ole ihan noin yksinkertainen. Tutkijat kyselivät alakouluikäisten lasten ammattitoiveita ja lasten vanhemmilta sukupuolten tasa-arvosta kotona: kuka tekee kotitöitä ja mitä vanhemmat ajattelevat sukupuolten tasa-arvosta. Ja vaikka aina jaksetaan puhua siitä, kuinka tärkeitä isät ovat pojille, niin tässä niin kuin useissa muissakin tutkimuksissa isät ovat osoittautuneet erityisen tärkeiksi tyttärille.

Lue lisää