Maanantaiblogi

Iloista joulua!

Mitä olisit valmis maksamaan ilosta? Tätä kysyivät Hong Kongin ja Cambridgen yliopiston tutkijat brittiläisiltä ja hongkongilaisilta opiskelijoilta. Opiskelijoiden piti arvioida, kuinka paljon he olisivat valmiit maksamaan esimerkiksi ilosta, rakkaudesta tai inhon ja häpeän välttämisestä.

Brittiläiset opiskelijat olivat valmiita maksamaan noin 100 euroa tunnista iloa ja rakkautta, mutta inhon välttäminen ei saanut eurooppalaisia nuoria avaamaan lompakkoaan. Aasialaiset nuoret olivat yhtä valmiita maksamaan ikävien tunteiden välttämisestä kuin iloisten tunteiden saavuttamisesta.

Tutkijat pohtivat, että psyykkisen hyvinvoinnin kannalta aasialaiset opiskelijat ehkä toimivat viisaammin. Negatiivisten tunteiden vähäisyys kun vaikuttaa enemmän hyvinvointiin kuin positiiviset tunteet.

Jouluaaton blogia miettiessäni tutkimus oli ajankohtainen. Niin hassulta ja kornilta kuin ajatus tuntuukin, niin joulunahan ihmiset, ainakin minä, ovat kovin valmiita maksamaan ilosta. On ihanaa antaa ja saada, olla iloinen toisen ilosta ja omastaan. Ja jouluna tuntuisi kummalliselta maksaa vaikka inhon välttämisestä. Suomalaisessa joulupöydässähän on esimerkiksi varmasti ruokia, joita joku pöydän ääressä istuva inhoaa. Mutta ei ole järkeä maksaa lanttulaatikkottomasta joulusta :-).

Joten joulun kunniaksi uskallankin olla eri mieltä tutkijoiden kanssa. Ilosta kannattaa maksaa. Barbara Fredrickson on useissa tutkimuksissa osoittanut, että kun kokee kolme kertaa enemmän iloisia kuin negatiivisia tunteita, selviää elämään kuuluvista vastoinkäymisistäkin paremmin.

Ilo on onneksi yleensä ilmaista - joulunakin!