Maanantaiblogi

Elämän tarkoitusta ja onnellisuutta

Tyttäreni oli törmännyt viime viikolla netissä kiinnostavaan artikkeliin. Artikkelin kirjoittaja halusi haastaa onnellisuuden tavoittelua. Tyttäreni laittoi linkin minulle, koska tiesi minun olleen kiinnostunut positiivisesta psykologiasta ja onnellisuudestakin jo vuosia ja hän halusi tietää, oliko artikkeli asiaa. Kiinnostava se hänestä ainakin oli.

Kirjoittaja sekoitti artikkelissaan mielenkiintoisesti ja asiantuntevasti onnellisuustutkimusta, humanistista psykologiaa, erityisesti Victor Franklin logoterapiaa ja Roy Baumeisterin tutkimuksia tahdonvoimasta. Kirjoitin tahdonvoimasta ja Baumeisterin tutkimuksista enemmänkin Ajankohtaista toimituksesta palstalla viime vuonna (Psykologia 2/2012). Artikkelissa otettiin se kanta, että onnellisuus on hedonistista tarpeiden tyydytystä. Jo antiikin Kreikassa jotkut filosofit edustivat tätä näkemystä. Mutta jo silloin esim. Aristoteles ja niin myös tänään onnellisuus voidaan määritellä toisinkin.

Itse en näkisi tahdonvoimaa tai elämän tarkoituksellisuuden kokemusta mitenkään ristiriitaisina asioina onnellisuuden ja sen tavoittelun kanssa. Pikemminkin tahdonvoima ja tarkoituksellisuus ovat onnellisuutta tai ehkä mieluummin sanoisin psyykkistä hyvinvointia. Koska artikkelissa puhuttiin paljon onnen tavoittelusta, kirjoitin tyttärelleni, että usein se tavoittelu on paras keino karkottaa onnellisuus. Ideahan on, että pitää tehdä asioita, joista on kiinnostunut ja olla konkreettisia tavoitteita. Onnen tai elämän tarkoituksen tavoittelu ei ainakaan nuorilla johda onneen kuten esim. Katariina Salmela-Aro on tutkimuksissaan osoittanut. Niinpä nuoren hyviä tavoitteita ovat, että saa pyykit pestyä, esseen kirjoitettua ja ehtii käydä ainakin neljällä tanssitunnilla viikossa, kuten kirjoitin tyttärelleni. Ja vaikeaahan on se, jos mikään ei kiinnosta. Ettei tiedä, mistä pitää ja mistä ei. Ja jos niin on, elämän tarkoitus ja onnellisuus ovat yhtä vaikeita tavoittaa.

Lopuksi kysyin tyttäreltäni, mitä hän asiasta tuumaa. 19-vuotiaan vastaus oli, että ”elämän tarkoitus kuulosti aika isolta termiltä tässä yhteydessä”.

Artikkeli kiinnostuneille