Maanantaiblogi

Kiitosta vai kritiikkiä?

Elämä pelissä -valmennus on jatkunut jo useita viikkoja ja sähköpostiin perustamani kansio Elämä pelissä- viesteille sisältää monia käyttökelpoisia harjoituksia käytettäväksi asiakastyössä tai itse. Myös facebook-sivulleni tulee säännöllisesti Elämä pelissä  julkaisuja. Tänään huomioni kiinnittyi Onnistumisen huomaaminen -harjoitukseen.

Kokemukseni mukaan aikuinen elämä on palauteköyhää. Siksi jumppani on viikon ehdoton kohokohta, koska ohjaaja tuntee kaikki nimeltä ja antaa puolitoistatuntia palautetta sekä koko porukalle että jokaiselle myös yksilöllisesti. Kerran viikossa saan kuulla tehneeni hyvää työtä!

Elämä pelissä Onnistumisen huomaaminen -harjoituksessa valmentaja Ilona Rauhala kertoo, että ihminen on ohjelmoitu huomaamaan paremmin vaaran paikat. Niinpä olemme paljon valmiimpia ohjaamaan itseämme ja toisiamme oikeaan kuin kiittäämään hyvästä työstä. Ilona Rauhala neuvoo päivittäin etsimään omasta toiminnasta onnistumisen paikat. Ja vähitellen kuulemma alamme huomata niitä helpommin ja jättää ne pienet epäonnistumiset huomiotta.

Parisuhteiden tutkimuksessa kunnostautunut John Gottman puhuu samasta asiasta ihmissuhteiden näkökulmasta. Hyvissä suhteissa positiivista palautetta on huomattavasti enemmän kuin negatiivista. Tämä koskee myös ystävälliseksi tarkoitettua ohjaamista. Jos haluaa säilyttää suhteensa, myös parisuhteensa, opettelee huomaamaan onnistumiset ja jättää pienet epäonnistumiset huomiotta. Tässä yksi linkki John Gottmannin vinkkeihin Youtubessa.