Maanantaiblogi

Psykologiaa talouslehdissä

Talousalan lehdet ovat viime aikoina julkaisseet aivotutkimuksen ja psykologian alan juttuja niin usein, että jopa alaa seuraamaton ihminen (minä) on niihin törmännyt. Tekniikka&Talous julkaisi huhtikuussa kaksikin älykkyyteen liittyvää artikkelia: Tutkijat selvittivät, missä äly sijaitsee aivoissa ja Tutkijat löysivät älykkyysosamäärää säätävän geenin . Nordean blogissa Arvopaperi.fi:ssä taas kerrotaan älykkyysosamäärän vaikutuksesta tuottoihin.

Psykologian alan tutkimuksilla on siis selvästi kysyntää ja joskus hyvin laaja yleisö. Tällä kertaa lukemani jutut olivat onneksi asiantuntevasti ja maltillisesti kirjoitettuja. Älyn sijainnista aivoissa kirjoittava toimittaja kuvaa melko yksityiskohtaisesti artikkelia, johon juttu perustuu ja toteaa, että äly sijaitsee monessa paikassa aivoissa. Olennaisia ovat myös näiden alueiden väliset yhteydet. Älykkyysosamäärää säätävä geeni jäi hiukan auki ja se lienee ollut tarkoituskin.

Arvopaperi-lehdessä ja lehden nettisivuilla taas kerrotaan suomalaisten tutkijoiden tutkimuksesta, jossa on ristiintaulukoitu armeijan älykkyystestien tuloksia ja suomalaisten osake- ja rahasto-omistustietoja. Arvopaperin kirjoittajien mukaan tutkimus on herättänyt jo kansainvälistäkin huomiota eikä ihme, onhan tutkimusidea ja -toteutus ainutlaatuinen. Kuinkahan monessa maassa tällaisen tutkimuksen voisi toteuttaa? Arvopaperin toimittajan lyhyt yhteenveto tutkimuksen tuloksista on, että fiksut sijoittavat paremmin. Kansainvälisissä lehdissä tutkimukseen viittavissa kirjoituksissa on mukaan vedetty myös toinen psykologisistakin tutkimuksista tuttu käsite – luottamus. Yalen yliopiston professori toteaa utkimuksen tuloksista kerrottuaan, että ihmisiltä puuttuu sijoitusasioissa pikemminkin luottamusta kuin älyä. Ja kun niitä on molempia, siis luottamusta ja älyä, sujuu sijoittaminen mukavasti. Psykologisista pitkittäistutkimuksista tiedämme, että niin sujuu muuten mukavasti elämäkin, kun on sekä sitä älyä että luottamusta.