Maanantaiblogi

Kansainvälisesti ja kotimaassa?

On sangen tahditonta ja tekopyhää vertailla kansainvälisen ja kotimaisen tieteen tuloksia. Kummatkin ansaitsevat rahoituksensa ja paikkansa.” Professori Timo Sorsa esitti pitkäperjantain Hesarissa tällaisen vastalauseen. Lausahdus toi mieleen esimerkin siitä, että joskus tutkimus voi olla samanaikaisesti sekä korostetun kansainvälistä että kotimaista: toissa viikolla ensimmäiset tulokset rokotteen ja narkolepsian yhteydestä raportoitiin samanaikaisesti sekä ulkomailla että kansallisesti.

Huolellisesti arvioidut tulokset sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian yhteydestä julkaistiin kahtena kansainvälisenä tieteellisenä artikkelina. Samanaikaisesti Lääkärilehti julkaisi kyseiset artikkelit myös suomenkielisinä, tietysti alkuperäisen kustantajan luvalla. Lääketieteen kohdalla on helppo ymmärtää, että tutkimuksen kansainvälisyys on olennaista: haluamme vain parhaiten tutkittua ja tiukasti arvioitua tietoa oman terveyden- ja sairaanhoitomme perustaksi. On myös helppo ymmärtää kotimaisen tutkimuksen ja julkaisemisen tärkeys: haluamme, että uusin tutkimustieto koskee meitä itseämme ja pätee näissä olosuhteissa, joissa elämme. Ja vieläpä saavuttaa helposti kaikki meitä hoitavat lääkärit.
Harvoin tulee vastaan tällaisia esimerkkejä, joissa tiedevienti ja tiedetuonti ovat näin tasapainossa. Yllä mainittu tutkimus on tulostettu kansainvälisesti, mutta se on myös kunnolla tuotu kotimaisille markkinoille. Ei yksinomaan päivälehtien ylimalkaisina uutisina vaan käännettyinä alkuperäistutkimuksina, joita ammattilaiset voivat helposti hyödyntää kansalaisten iloksi. Vastaava olisi mahdollista myös psykologiassa.
Voisivatko psykologitutkijatkin tehdä yhdellä iskulla kansainvälisiä julkaisuja ja yhteiskunnallista vaikuttamista? Ajatelkaa, jos saisimme uusia kansainvälisiä tutkimuksia kaikkien ulottuville ja suomeksi Psykologia-lehdessä! Mitä jos tarjoaisimme uudelleenjulkaistaviksi merkittäviä ja laajasti kiinnostavia tiukan kansainvälisen seulan läpäisseitä tutkimuksiamme, jos ja kun sellaisia syntyy?
Suomen Lääkärilehti 13/2012: alkuperäistutkimukset suomeksi pandemiarokotteen ja lasten narkolepsian yhteydestä.