Maanantaiblogi

Kummituksia ilmassa

Viikonloppuna osallistuin Psykologianopettajien koulutuspäiville, missä PsT Kia Aarnio puhui taikauskosta. Kuten Kia Aarnio itse totesi, niin luento sopi mitä mainioimmin juuri lokakuun loppuun. Tenavat -sarjakuvasta tuttu Eppu istuu jälleen kurpitsapellolla odottamassa Suurta Kurpitsaa ja muut amerikkalaislapset ja nykyisin myös jotkut eurooppalaiset viettävät halloweenia. Kaikenlaisia kummituksia on ilmassa.

Väitöskirjatutkimuksessaan Aarnio lähti siis selvittämään, miksi länsimaiset, koulutetut ihmiset yhä uskovat paranormaaleihin ilmiöihin. Parhaaksi selittäjäksi paljastui intuitiivinen ajattelu. Ihmisen ajattelun kaksoisprosessointiteoriassa erotetaan toisistaan intuitiivinen ja analyyttinen tiedonkäsittelyjärjestelmä. Analyyttinen ajattelu käsittää hitaat, harkitut ja tietoiset prosessit kun taas intuitiivisen ajattelun ajatellaan olevan nopea, automaattinen ja kiinteässä yhteydessä tunteisiin. Nämä ajatteluprosessit toimivat rinnakkain kaikissa ihmisissä. Ihmiskunnan kehityksessä intuitiivinen ajattelu hallitsi ensin. Vasta elämän monimutkaistuttua kehittyi hitaampi ja harkitsevampi analyyttinen ajattelu.

Analyyttinen ajattelu on vallitsevampaa miehillä ja koulutetuimmilla ihmisillä. Koulutus ei kuitenkaan vähennä intuitiivista ajattelua. Ja erot sukupuolienkin välillä analyyttisessa ja intuitiivisessa ajattelussa ovat pieniä.

Me kaikki siis ajattelemme analyyttisesti ja intuitiivisesti. Mutta koska intuitiivinen ajattelu on nopeaa ja usein tiedostamatonta, emme useinkaan huomaa (ja siksi myönnä) sitä. Tiede-lehden artikkelin mukaan intuitiivinen ajattelu on luovuuden, mielikuvituksen ja sosiaalisuuden perusta. Ja jos joku ei usko omaavansa intuitiivisia ajatuksia, kannattaa käydä testaamassa reaktionsa saman artikkelin lopussa.

Tämä viikko on intuitiivisen ajattelun juhlaa. Annetaan Epun istua kurpitsapellolla, koska kuten tiedämme, mikään järkipuhe eivätkä monien vuosien pettymykset kuitenkaan saa Eppua luopumaan toiveikkuudestaan.

Tiedote Kia Aarnion väitöstutkimuksesta