Ajankohtaista Toimituksesta

Sukupuolierot yhteistyössä

Balliet, D., Li, N.P., Macfarlan, S.J. & Van Vugt, M. (2011). Sex Differences in Cooperation: A Meta-Analytic Review of Social Dilemmas. Psychological Bulletin, 137, 881–909.

Yleisesti uskotaan, että naiset ovat ystävällisempiä ja yhteistyökykykyisempiä kuin miehet, mutta jotkut viimeaikaiset tutkimukset ovat horjuttaneet tätä uskomusta. Niinpä tutkijat päättivät tarkastella uskomusta meta-analyysilla osanottajien yhteistyökyvystä sosiaalisten dilemmojen ratkaisemisessa. Tutkimukseen valikoitui 203 artikkelia viimeisen 50 vuoden ajalta (n = 31462). Tulos oli, ettei yhteistyökyvyssä tai -halussa ole havaittavissa sukupuolieroa. Sosiaalinen konteksti vaikutti kuitenkin yhteistyöhön. Miehet olivat yhteistyökykyisempiä ja -haluisempia kuin naiset tutkimuksissa, joissa kaikki osanottajat olivat miehiä, ja naiset taas tutkimuksissa, joihin oli osallistunut sekä miehiä että naisia.

Lue lisää

Ajankohtaista Toimituksesta

Kannattaako nuoren purkaa teiniangstiaan blogiin internetissä? Keventääkö avautuminen mieltä vai päinvastoin altistaa nettikiusaamiselle? Päiväkirjan pitämisen tiedetään auttavan lievittämään tunne-elämän myrskyjä, ja erityisen hyödyllistä omasta elämästään kirjoittaminen on teini-iässä, jolloin edessä on jatkuvia kehityksellisiä haasteita. Koska nykyisin yhä useampi teini pitää päiväkirjaansa netissä, Haifan yliopiston tutkijat Meyran Boniel-Nissim ja Azy Barak selvittivät bloggaamisen terapeuttista merkitystä nuorille, jotka kärsivät sosiaalisista ja tunne-elämän vaikeuksista. Teinit jaettiin kuuteen ryhmään. 

Lue lisää