Maanantaiblogi

Kannattaako nettideittailu?

Kumppanin etsiminen käyttäen erilaisia verkkopalveluja on suosittua ja melko vaivatonta. Onko tällainen deittailu kovasti erilaista kuin perinteinen? Entä löytyykö sopiva kumppani helpommin netin kautta kuin perinteisillä treffeillä? Asiaa pohditaan uusimmassa Psychological Science in the Public Interest –lehdessä.

Joukko amerikkalaisia psykologian tutkijoita on analysoinut deittipalveluita. Niiden toimintaa ja lupauksia tarkastellaan parisuhteita käsittelevän yleisen tutkimustiedon valossa. Artikkeli tuo esiin, että online-deittailu on monin tavoin erilaista kuin perinteinen. On kuitenkin kyseenalaista, onnistuuko kestävien ihmissuhteiden luominen netissä paremmin kuin elävässä elämässä. Vaihtoehtojen runsaus ei välttämättä helpota sen oikean löytämisessä, vaan voi olla vaikea valita ketään liian monista ehdokkaista. Verkossa kommunikointi tuntuu ehkä helpolta ja läheisyyden tunne voi syntyä nopeastikin. Pinnalliseen tuntemiseen perustuva läheisyys voi kuitenkin synnyttää epärealistisia odotuksia, jolloin pettymys on suuri, kun henkilöt tapaavat ja kommunikoivat kasvokkain.

Entä auttavatko deittipalveluiden mainostamat tieteelliset algoritmit löytämään parhaat kumppaniehdokkaat? Kirjoittajien mukaan ei ole kunnollista tutkimusta eikä näyttöä siitä, että palveluissa käytetyt algoritmit todella pystyisivät ennustamaan ketkä sopivat toisilleen ja keiden kesken kemiat pelaavat. Tosiasiassa algoritmit rajaavat sopivien kumppaneiden joukon aika lailla mutu-periaatteella. Tämän vuoksi verkkosovellusten tarjoamat ehdokkaat ovat yhtä satunnainen joukko kuin ne henkilöt, joita on mahdollista tavata ilman deittipalveluita, esimerkiksi työn, harrastusten ja ystävien kautta sekä arjen eri tilanteissa.

Psykologiatieteen näkökulmasta ainakaan pitkäaikaisemman kumppanin löytäminen ei siis välttämättä onnistu netissä sen paremmin kuin livenä. Kirjoittajat näkevät kuitenkin tulevaisuudessa mahdollisuuksia: jos treffipalveluiden kehittämisessä hyödynnetään tutkimustietoa, sovelluksista voi kehittyä parempia Amorin apuvälineitä.

Alkuperäinen artikkeli auttaa arvioimaan deittipalveluiden lupauksia, mahdollisuuksia ja rajoituksia.