Maanantaiblogi

Valitsemisen taito

Kaksi viikkoa sitten kirjoitin maanantaiblogissa seiskaluokkalaisista, jotka valitsivat innokkaasti seuraavan lukuvuoden valinnaisaineita. Pidin valinnaisuutta motivaation kannalta erinomaisena asiana. Viikko sitten sunnuntaina Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Kiti Müller kritisoi Helsingin Sanomissa oppilaiden valinnan mahdollisuuksia peruskoulussa ja toisella asteella. Hän perusteli kantaansa otsalohkojen kypsymisellä. Müllerin mukaan liika valinnaisuus voi synnyttää rasitustilan. Ja viime perjantaina Suomen Lukiolaisten Liitto julkaisi lukiolaisten hyvinvointitutkimuksen Onnelliset opintiellä? ja sen mukaan valinnaisuus lukiossa on yksi tärkeä hyvinvointiin yhteydessä oleva tekijä lukiossa.

Otsalohkot siis kypsyvät vasta noin 25 vuotiaana ja Müller on sitä mieltä, että nuoria ei tulisi puristaa ”tehokkuusputkeen” ja vaatia heitä tekemään tärkeitä valintoja liian aikaisin. Pari viikkoa sitten ilmestyneessä Psykologia 1/2012 lehdessä Katariina Salmela –Aro kertoo suomalaisten tekemästä pitkittäistutkimuksesta aikuisuuden siirtymistä ja hyvinvoinnista. Pitkittäistutkimuksen mukaan niinkin suuret päätökset kuin koulutuksen päättäminen ja parisuhteen perustaminen, jotka liittyvät aikuisuuden siirtymään, kannattaisi tehdä ja hyvinvoinnin kannalta mieluummin aikaisemmin kuin jättää tekemättä. Tutkimuksessa ajallaan tapahtunut siirtymä aikuisuuteen oli tehty 27. ikävuoteen mennessä.

Valintojen kanssa työtä tekevänä olenkin sitä mieltä, että on tärkeä oppia valitsemaan eli tietää, mistä on kiinnostunut, mistä pitää ja mitä haluaa. Asiahan ei ole vain niin, että aivot vaikuttavat toimintaan, vaan että myös toiminta vaikuttaa aivoihin. Eikä tämä ole minun ajatukseni. Sveitsiläinen professori Elsbeth Stern esitti Ciceron vuonna 2009 järjestämässä konferenssissa Learning Mind and Brain, ettei hän usko, että suomalaisten lasten hyvä menestys Pisa tutkimuksessa johtuu heidän synnynnäisesti paremmista aivoistaan, vaan opetuksesta, jota lapset ovat saaneet. Valitsemistakin voi oppia ja sitä kannattaa alkaa harjoitella. Sillä näyttää myös olevan positiivisia yhteyksiä hyvinvointiin!