Maanantaiblogi

Tieto vähentää tuskaa

Vuodesta toiseen, ympäri vuoden, ihmisiä kiinnostaa muistin toiminta. Ei ihme, eihän ilman muistia pärjää päivääkään. Kun puhun asiasta koulutustilaisuuksissa tai toimittajien kanssa, saan lähes poikkeuksetta kuulla, että olipa helpottavaa saada tietoa näistä asioista: "eihän mulla siis olekaan mitenkään erityisen huono muisti, vaan yhtä lailla huono kuin ihmisellä yleensäkin". Monille on yllätys, että arkielämän muistiongelmat ovat kaikille tuttuja ja heijastavat aivan normaalia muistitoimintaa.

Arjen tilanteisiin valoa tuova tutkimustieto ei usein ole mitään uusinta uutta. Tieteelliset tutkimukset ovat kuvanneet ja selittäneet esimerkiksi tietyt muisti-ilmiöt jo vuosikymmeniä sitten. Jokainen psykologi on perehtynyt kyseisiin tutkimuksiin opintojensa alkuvaiheessa. Esimerkiksi kun tapaat uuden henkilön, esittäydytte toisillenne ja jatkatte keskustelua. Hetken päästä nimi on täysin unohtunut. Aivan tavallista kaikille: jokaisen työmuisti on kovin rajallinen ja täyttyy siitä mitä on mielessä. Kun olemme keskittyneet keskustelemaan, nimeä ei huomata kertailla ja opetella. Jos siis haluat oppia uuden tuttavuuden nimen, toista ja työstä nimeä mielessäsi siinä keskustelun lomassa, jotta se ei ehtisi unohtua saman tien vaan tallentuisi säilömuistiin.

Entä oletko huolissasi siitä, että oppiminen ei tunnu sujuvan entiseen tapaan? Viime syksynä istuit koulutuspäivän opettelemassa uutta tietojärjestelmää, vaikkapa matkalaskuohjelmaa. Tänään kun olisi pitänyt ensimmäistä kertaa nyt sitten tehdä matkalasku, et ollenkaan muista miten järjestelmää käytetään. Tässä taas aivan tavallinen tilanne: jokainen ihminen on hidas oppimaan ja nopea unohtamaan. Vaikka tiedot ja taidot olisi koulutuspäivän aikana oppinut, ne unohtuvat, jos tietoja ja taitoja ei juuri käytetä. Ratkaisuna on kertailla asiaa silloin tällöin, niin opittu säilyy muistissa niin, että se sieltä löytyy. Toki myös erittäin hyvin opitut taidot kestävät pitkääkin taukoa ilman ruostumista. Kenelläkään vaan ei taida olla aikaa opetella työpaikan järjestelmiä yhtä paljon kuin vaikkapa pyörällä ajamista aikoinaan. Opimme ja muistamme vain niiden tietojärjestelmien toiminnot, joita aktiivisesti käytämme.

Psykologia on tuottanut paljon tietoa. Pannaan se kiertämään. Tieto vähentää arjen turhia huolia ja auttaa löytämään ratkaisuja.

Helposti sulavaa muistitietoa kiertää monella taholla, kuten viime viikon Taloussanomissa ja Työterveyslaitoksessa.