Kirjat

Stressisysteeminen lähestymistapa lasten funktionaalisten somaattisten oireiden diagnosoinnissa ja hoidossa

Vain tilaajilla on pääsy tämän artikkelin täysversioon.

Kirjaudu sisään tai klikkaa tästä tilaamaan Psykologia-lehti.

Jos olet jo tilaaja, rekisteröidy tästä.

Kasia Kozlowska, Stephen Scher & Helene Helgeland: Functional somatic symptoms in children and adolescents. A stress-system approach to assessment and treatment. Palgrave Macmillan, 2020.

Funktionaalinen somaattinen oire – oire vailla lääketieteellistä syytä?

Funktionaalinen somaattinen oire tarkoittaa tilannetta, jossa lapsen somaattisia oireita – kipua, huimausta, äkillistä pyörtymistä, oksettavaa oloa, ei-epileptisiä kouristuksia, vatsavaivoja tai kroonista väsymysoireyhtymää – ei saada selitetyksi. Oireisiin ei liity lääketieteellisesti tunnistettavaa prosessia (Mayou & Farmer, 2002, s. 265). Käsitettä ’funktionaalinen’ ei tule sekoittaa systeemisen perheterapian tapaan käyttää käsitettä ’funktionaalinen’. Samalla on toki niin, että perhesysteemin perspektiivistä katsoen lapsen funktionaalisilla somaattisilla oireilla voi olla myös interpersoonallisia funktioita perhevuorovaikutuksessa. Kirjoittajat liittävät funktionaaliset somaattiset oireet neurofysiologisen säätelyn homeostaasin rikkoutumiseen (liian korkea tai matala aktivaatiotaso, poikkeavat aktivaation kuviot).

Kirja tarjoaa systeemisen monitieteisen näkökulman funktionaalisiin somaattisiin oireisiin. Koska näitä oireita on ollut vaikea ymmärtää, niiden selittäminen lapsille ja heidän vanhemmilleen on ollut yhtä vaikeata kuin toimivan hoidon löytäminen. Vanhemmat ovat voineet kokea, että perheen hätää ei ymmärretä, toiveet parantavan hoidon mahdollisuudesta hiipuvat ja lapsen oireet kroonistuvat.

Vain tilaajilla on pääsy tämän artikkelin täysversioon.

Kirjaudu sisään tai klikkaa tästä tilaamaan Psykologia-lehti.

Jos olet jo tilaaja, rekisteröidy tästä.